“Istället för att känna smärta såg jag henne”

Vanligtvis plockar vi upp en kamera för att fixa ett ögonblick som aldrig kommer att hända igen. Men fotografiet kan hjälpa oss att förstå oss själva, visualisera vår rädsla och önskningar, samt bli av med depression.

Det var till denna slutsats som skaparen av fotoportalen Brocken Light Daniel Hark* kom till denna slutsats. Under lång tid led hon av depression, och ett år efter födelsen av sin dotter, diagnostiserades hon med "bipolär personlighetsstörning". Daniela bytte läkare och behandlingsprogram, men hon blev inte bättre. ”När jag bokstavligen åkte på golvet i badrummet … men plötsligt tog jag min telefon och började skjuta allt runt – skala färg på dörren, reflektion i spegeln. Och efter ett par minuter började hon återhämta sig, andas, säger Daniela. Så fotografiet var ett av sätten att bekämpa sjukdomen. När hon kände att hon blev värre, plockade hon upp kameran, tack vare vilken banan för hennes känslor förändrades, verkade krafterna få sig ur korkskruven. Och sedan bestämde hon sig för att skapa en webbplats där människor som lider av psykisk sjukdom kunde publicera hennes fotoverk. Broecken Light Portal: A Photography Collection ("Broken Light: Collective Photography") formulerar sitt uppdrag på följande sätt: ”Vi vill att livet för människor lider av psykiska sjukdomar, det är bättre för dem att ha möjlighet att dela sitt arbete i ett vänligt Miljö – online, efter liveutställningar ".

Naturligtvis kan webbplatsen eller fotografierna själva inte ersätta full behandling. Men detta, mycket speciell typ av konst kan hjälpa alla att förstå sig själva, lindra stress. Daniela är säker på att hon är lugnande av skytteprocessen. ”Det spelar ingen roll för mig vilka bilder som kommer att vara. Jag är inte orolig för det förflutna eller framtiden. Jag tittar bara på världen genom linsen. Och någon analyserar sina bilder i fotograferingsprocessen, många möjligheter för alla är dolda ".

Idag har nästan varje person en kamera på en mobiltelefon, många köper professionella linser eller använder sällsynta. På ett eller annat sätt, i våra händer är det som förbinder oss till den omgivande världen. ”När vi upplever stress, trötthet, apati eller depression vill vi gå i pension, gömma. Kameran lär oss att märka vad som händer just nu, här och nu gör oss känsliga för världens innehåll, säger socialpsykologen och författaren till Theory of Awareness Helen Langer (Ellen J. Langer). När vi fotograferar kan vi bara märka vad vi är redo att se, vad vårt medvetande återspeglas i. Susan Sontag skriver i sin berömda bok om fotografi: "Foton vittnar inte bara om vad" där ", utan också om vad en person ser; De är inte bara registrering, utan också en bedömning av världen "**. Det visar sig att valet av en tomt eller en hjälte av fotografering aldrig är slumpmässigt. Därför, med tanke på de bilder vi har tagit, kan vi analysera vårt val, ta reda på vad som exakt lockade oss på denna tomt, eftersom detta kännetecknar oss.

En annan väg är visualiseringen av problemet. En av deltagarna i Broecken Light Project skapade en serie av sina självporträtt vid ögonblicken av starka ångestattacker. ”Istället för att känna smärta såg jag henne. Bilden var ett slags bevis på vad som händer inuti ". Trots https://www.depression-survival.com/min-man-sa-tio-r-senare-att-jag-var-en-logg-i/ att fotografering återger och replikerar verkligheten, abstraktar det oss samtidigt från den. Och smärtan som fångats i vår bild upphör redan att vara så mycket knutna till oss, skiljer sig från oss verkliga.

Att göra ett foto idag är enkelt, ännu enklare – att dela det i sociala nätverk. Demonisering av en separat genre av bilder (till exempel mat på restauranger) och ironi över antalet fotografer, verkar det, är direkt proportionell mot tillgängligheten av foton. Men vad är fel med det faktum att vi, när vi går runt den nästan vårstaden, vill dela ett gott humör med andra? Någon kan skriva en dikt, någon kommer att göra en post i dagboken eller försöka bara komma ihåg sina känslor, och någon kommer att få kameran. Så som konstnären och regissören Mannen Ray gör detta: "Jag fotograferar det jag inte vill skriva med en borste och skriva vad jag inte kan fotografera".

** med. Sontag "on Photography" (Hell Margin, 2013).

Psykologier bjuder in

  • om projektet
  • Villkor
  • Reklam på webbplatsen
  • Villkor
  • Regler för deltagande i tävlingar

© 2006-2022 Network Edition "Psychologies.RU – Den officiella webbplatsen för tidningen Psychologies (Psycholojis) ", Shkulev Media Holding / Ooo "Shkulev Media Holding".

Intyg om registrering av media EL No. FS77-82353, utfärdat av den federala tjänsten för övervakning av kommunikation, informationsteknik och masskommunikation (Roskomnadzor) 23.elva.2021.

Alla rättigheter förbehållna. Varje reproduktion av webbplatsmaterialet utan tillåtelse från redaktionskontoret är förbjudet. 16+

Leave a Comment